Колко струва един проект?

15 ян.

Това е най-трудният въпрос, който задават всичките ми инвеститори!
Защо е труден? Всичко зависи от очакванията на инвеститора или клиента. Тези, които нямат опит в строителството обикновено са с нагласата да спестят някой лев от проекта, тъй като си дават сметка, че ги чакат много разходи до завършването на начинанието. Редовно избират най-ниската оферта. След като вземат строително разрешение и започнат строителството установяват, че липсват куп неща и се налага да се плащат още пари за доработване, тъй като все по-често строителите не са съгласни да импровизират. Да не говорим за случаите, когато поради пропуски и недомислици в проекта се оскъпява строителството.
Архитектът също е човек, а както знаем всеки човек си мечтае да вземе големите пари и да си живее живота. От друга страна конкуренцията е голяма и ако поиска много ще изпусне поръчката.
В една предишна статия споменах, че отношенията между архитект и инвеститор трябва да се изграждат на базата на взаимно доверие. От една страна работата да е свършена качествено, от друга цената да е разумна.
Много проектанти дават ниски оферти само и само да грабнат поръчката, с пълното съзнание, че инвеститорът ще е зависим от тях до края на строителството и ще могат да го изнудват за още пари. Това си е чиста измама!
Има един санитарен минимум, под който сделката става съмнителна. Основен ориентир е цената на строителството – цената на проекта не може да падне под 2% от строителната стойност на обекта! Разбира се за много малки обекти тя може да стигне и до 5-6%, а и повече. Имам идея да инсталирам на сайта калкулатор за пресмятане на цената за проектиране, който да служи за база за преговори. Също така смятам да опиша какво трябва да изисквате от архитекта, когато се договаряте.
До скоро!

3 коментара

  1. Иван каза:

    Много ценна информация! Благодаря.

  2. Распечатываю… на стенку в самое видное место!!!

  3. rourresse каза:

    Благодаря за интересната информация

Напишете отговор

Трябва да сте регистриран за да напишете коментар.

БН Проект ООД

Архитектурно бюро